Wat oud-VSK'ers vertellen over hun tijd bij de Scholierenkoepel

Zaterdag 29 september verkiezen we bij de Vlaamse Scholierenkoepel een nieuwe Algemene Raad en heel wat andere functies. Je kan je nog tot zondag 23 september kandidaat stellen, en je kan natuurlijk op verkiezingsdag mee komen stemmen. Maar is het ook leuk en interessant, heel dat VSK-engagement? Wij vroegen het aan de afscheidnemende afgestudeerden.

Hier vind je alle info over de Verkiezingsdag.

Wouter was lid van de Algemene Raad:

 

Ik heb als lid van de Algemene Raad een fantastisch jaar gekend. Via de AR hang je niet in té grote mate vast aan je engagement, je moet driemaal per jaar verplicht aanwezig zijn, maar je bent wel heel erg betrokken bij het besturen van onze organisatie. Verder biedt de AR ook een extra dosis amusement, nóg een extra dosis van het amusement dat VSK zo uniek maakt. De AR is trouwens ideaal voor nieuwe mensen die willen doorgroeien in de organisatie. Het feit dat je als jongere een organisatie kan besturen, biedt jou een unieke ervaring. En wat als ik zeg dat dit nog eens met de plezantste mensen was die ikzelf ooit ooit tegenkwam?

 

Maaike was één van onze bestuurders. Zij werd vorig jaar verkozen als lid van de Raad van Bestuur:

 

Als bestuurder kreeg ik de kans om mezelf helemaal te gooien voor VSK. De RvB is namelijk een gezonde mix van gemotiveerde scholieren met elk hun eigen stokpaardje. Tijdens het jaar krijg je dan ook de keuze om je specifiek voor dat stokpaardje in te zetten, of het nu gaat over financiën, scholierenwerving, contacten met andere koepels… Het geeft je op het einde van het schooljaar een enorme voldoening om te zien hoe jouw stokpaardje is geëvolueerd, maar tegelijkertijd ook een beetje hartpijn om het te moeten overdragen aan de volgende bestuurdersploeg. De RvB is er in geslaagd bij mij een zeker vuur aan te wakkeren om mij in te zetten voor elke scholier, en net daarom weet ik dat mijn stokpaardje veilig is bij de volgende lichting.

 

De Vlaamse Scholierenkoepel vertegenwoordigt ook alle scholieren in werkgroepen van de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR). Robrecht was zo'n scholierenvertegenwoordiger:

 

In mijn jaar bij de VLOR heb ik geleerd hoe het daar soms in die ivoren toren aan toe kan gaan: niet zo saai en koud als je zou denken! Natuurlijk is het wel wat werk. Je moet gemist schoolwerk inhalen, maar bovenal de dossiers en andere teksten kunnen verwerken als een sneltrein (maar wel grondig!). Hoe dan ook is dat het zeker waard als het deze wereld is waarin je geïnteresseerd bent. Je leert enorm veel bij over ons onderwijs, maar ook over vergaderen en netwerken. De VLOR is een heel formeel gebeuren, maar geen zorgen. VSK ondersteunt je fantastisch en de andere raadsleden staan altijd open voor het standpunt van de scholieren!

 

Natuurlijk moet je niet verkozen zijn om iets te kunnen doen bij VSK. Hanne was zo'n VSK'er die zo haar plaats vond:

 

Mijn laatste jaar op het middelbaar had ik het enorm druk. Het is daarom ook dat ik er voor gekozen had om geen specifieke functie op mij te nemen, maar gewoon vsk’er te blijven. En daar heb ik nooit spijt van gehad. Ik heb workshops kunnen geven aan leerkrachten en startende leerlingenraden. Ik heb fantastische weekends en ‘kaap het kantoor’s meegemaakt. Maar bovenal heb ik enorm veel bijgeleerd en dit kunnen doen door zelf te kiezen wanneer ik wel of wanneer ik niet verantwoordelijkheden op mij nam. Één ding is zeker: mijn tijd als vsk’er zal ik nooit vergeten.