Vijf vragen die leerlingen zich stellen bij punten, toetsen en examens

De Vlaamse Scholierenkoepel ging, in 2012 op onderzoek uit en bevroeg 700 middelbare scholieren over toetsen, examens en rapporten. Vijf vragen die leerlingen zich stellen, ontdek je hier. 

Bekijk ook zeker het volledige onderzoeksrapport 

1. Waarom toch altijd die obsessie met punten?

Leerlingen vragen zich waarom taken en toetsen altijd op punten moeten staan. Nu staat dat cijfer vaak helemaal centraal bij de evaluatie. Scholieren willen juist dat punten gekaderd worden met degelijke feedback. Zo weten ze waar ze staan en hoe ze kunnen groeien. Ook dat voortdurende ‘sprokkelen’ van de nodige punten, maakt leerlingen soms gek. Snelle tussendoortaakjes en –toetsen worden er al gauw aan toegevoegd ‘om toch punten te hebben’. De punten op het rapport zijn dan niet representatief en geven de verkeerde info

2. Wat zegt dat klasgemiddelde nu?

Dat klasgemiddelde op het rapport bezorgt leerlingen onnodige stress. Het zorgt alleen maar voor vergelijking en afrekening. Het is vaak de enige ‘extra’ info die je ouders bij je cijfer krijgen. Wat als je toevallig in een sterke of zwakke klas zit? Wat zegt dit gemiddelde dan? Een kwart van de leerlingen uit het onderzoek hekelt daarnaast ook het gebrek aan discretie van leerkrachten over de resultaten van taken of toetsen.

3. Een beetje meer afwisseling, alsjeblieft?

Creativiteit bij de manieren waarop de leerkracht evalueert of vragen stelt, wordt enorm geapprecieerd. Leerlingen willen afwisseling: meer mondelinge overhoringen, praktische proeven, toetsen met meer- keuzevragen, openboektoetsen en toetsen die niet op punten staan. Een beetje minder saai, dat kan toch geen kwaad?

4. Problemen vermijden door toetsen te spreiden?  

De zin van onaangekondigde toetsen stellen leerlingen in vraag. Ze zien deze toetsen eerder als een garantie op falen. onverwachte overhoringen halen het rapportcijfer naar beneden. Jongeren hebben eenvoudigweg niet de tijd om elk vak steeds bij te houden. Ook de onevenwichtige spreiding van toetsen zorgt voor stressvolle periodes. De verschillen tussen windstille en razend drukke periodes zijn te groot.. Voor een rapportperiode vliegen de last minute opdrachten je, om de oren. Het lijkt alsof leerkrachten amper overleggen met elkaar over de spreiding. Dat zorgt voor overvolle schoolagenda’s, strakke deadlines, vermoeidheid, stress, slechte resultaten en soms zelfs faalangst.

5. Waarom krijgen we niet altijd voldoende tijd voor onze hoofdvakken?

Ook de examenperiode zelf kan beter ingepland worden. Scholieren moeten meestal op dezelfde dag meerdere examens afleggen. Jongeren maken zichzorgen wanneer de hoofdvakken niet goed ingepland zijn in het examenrooster. Frans op een vrijdag en godsdienst na een weekend. Dat is een rampscenario. Leerlingen vragen ook om de week voor een examenperiode huiswerkvrij te maken en die sperperiode echt te respecteren.

Interessant? Het advies over huiswerk is ook de moeite 

 

Vraag een interactieve presentatie aan over evalueren