Teambuilding, hoe doe je dat?

Teambuilding, het woord zegt het zelf: bouwen aan een team. Een team kan goed samenwerken, amuseert zich met elkaar, staat open voor verschillende mensen en meningen, gaat er samen voor, enzovoort. Hoe zorg je er nu voor dat je werkgroep een goed werkende groep wordt?

In wat volgt ontdek je enkele tips en ideeën om op een leuke manier aan de groepssfeer te werken.

Waar gaan we voor?

  • FUN! Een leuke sfeer is onontbeerlijk. In de eerste plaats moet het leuk zijn in de werkgroep.
  • Engagement! Jullie team is een groep leerlingen die zin heeft om aan de slag te gaan en een uitdaging niet uit de weg gaat.
  • Wij-gevoel! De leerlingen kennen elkaar, hebben vertrouwen in elkaar en waarderen de inspanningen van de teamleden.
  • Veilige sfeer! Hoewel de werkgroepleden niet noodzakelijk beste vrienden zijn, respecteren ze elkaar en de mening van een ander. Iedereen kan en durft zijn gedacht te zeggen en problemen kunnen openlijk worden besproken.

Hoe zorg je daar allemaal voor? 

Ga meteen aan de slag met onze kennismakers (elkaar beter kennen), ijsbrekers (de swung erin houden) en samenwerkingsopdrachten (het wij-gevoel en het respect bewaken)! 

Aangename Kennismaking

In het begin van het jaar komen er nieuwe leden bij de leerlingenraad. Voor nieuwkomers is het niet altijd gemakkelijk: de rest van de groep kent elkaar al, praat over gebeurtenissen waar zij niet bij waren … Besteed daarom in het begin van het jaar extra aandacht aan een leuk onthaal en kennismaking.

Sfeer bewaken

 Een leuke sfeer zit in kleine dingen. Een hapje en een drankje tijdens de vergadering, het vaste agendapunt ‘mop van de dag’, eigen T-shirts voor de leden … Het mag leuk zijn in de leerlingenraad! Hang foto’s op van voorbije activiteiten, maak een gekke groepsfoto zodat iedereen ziet wie er in de werkgroep zit en doe regelmatig je T-shirt aan. Jullie team is een toffe bende en dat mag iedereen gezien hebben! Ook dát is teambuilding!