Snel-klaar-acties

Een snel-klaar-actie boks je snel en met weinig materiaal in mekaar. Zo’n actie brengt instant fun en maakt je leerlingenraad of werkgroep bekender. Deze actie kan er al staan na 1 week! Ideaal dus om op het eind van het schooljaar nog even te knallen, of om in januari snel en met succes de draad terug op te pikken.  

Maar het kan ook meer zijn dan enkel fun. Je kan ook op een speelse manier de mening van andere leerlingen te weten komen of een probleem bespreken. 

Inspiratie vind je in deze download met handige snel-klaar-acties en bij deze 3 scholen: 

  • VTI Zandhoven organiseerde vorig jaar een Onesiedag, als alternatief voor Dikketruiendag. Ollever (zo heet hun leerlingenraad) gaf elke leerling in een onesie een koekje en bekroonde de best geklede klas. 
  • Instituut Anneessens-Funck Brussel werkte een snel-klaar-actie uit op de Actiedagen. Ze willen het gebrek aan middagactiviteiten aanpakken en organiseren kleine wedstrijdjes waarin verschillende klassen het tegen elkaar opnemen
  • Hivset Turnhout bedacht op de Actiedagen hun eierroulette. Ze confronteren twee leerkrachten om de beurt met een uitdagende stelling zoals 'ik heb nog nooit een leerling onverdiend straf gegeven' of 'ik heb nog nooit onvoorbereid voor de klas gestaan'. De twee leerkrachten hebben voor zich 3 gevulde eierdopjes. Als de leerkracht die aan de beurt is, wél al eens iemand onverdiend straf gaf, moet die 1 van de eieren op zijn/haar hoofd stuk slaan. En daar zit de grap: 1 van de eieren is niet gekookt, maar zij weten niet welk! (Bekijk ook eens hoe Studio Brussel het doet

Wil je ook met je leerlingenraad een leuke actie uitdenken? Schrijf je in voor de Actiedagen in februari! 

Stappenplan om je snel-klaar-actie te organiseren