Een krant vol absurde schoolregels

Hoe kan je absurde regels duidelijk maken?

Sommige regels bestaan zo lang dat ze logisch lijken. Zeker voor leerkrachten en directies die al jaren op de school werken. Leerlingen van 17 jaar die nog in een rij moeten staan? Dat hoort nu eenmaal bij de school. Dus de school stelt die regels niet meer in vraag. Toch bewijzen andere scholen dat het ook anders kan. En ook buiten de school is die rij soms ondenkbaar.

Doe de test en probeer je voor te stellen dat enkele schoolregels ook in andere situaties buiten de school ingevoerd worden. En schrijf daarover een krantenartikeltje of krantenkop. Zo kan je een bepaalde regel wat uitvergroten en dramatiseren. Maar je merkt ook sneller het absurde van sommige regels.

Enkele voorbeelden:

  • Blijf zitten. Vanaf 1 december moet het stadspersoneel van Aalst na het middageten in de kantine blijven zitten tot de verantwoordelijke toestemming geeft om weer naar buiten te gaan.
  • Verboden te leunen! De groendienst van het provinciaal domein moet tijdens pauzes minstens 50 centimeter uit de buurt van schoppen en harken blijven. ‘Het leunen op de steel is geen zicht en zorgt voor een slecht imago bij de bezoekers van het domein’, zo stelt de verantwoordelijke.
  • Geen polsbandjes voor ambtenaren. Vlaamse ambtenaren mogen geen festivalbandjes of horloges meer dragen. Dure polshorloges en bandjes van dure muziekfestivals zorgen voor een gevoel van ongelijkheid.
  • De laatste afscheidsknuffel. Het VRT-personeel mag niet meer kussen of knuffelen in een straal van 1km rond het gebouw. VRT-medewerker Vantilt, die onlangs verhuisde naar een appartement tegenover het werk, zit in zak en as. ‘Ik mag mijn vrouw niet meer kussen als ik naar het werk ga.’
  • Rechters morgen zonder toga? Justitie stelt voor om de toga te verbieden voor rechters en advocaten. ‘Deze extravagante kledij mag je ook niet dragen als je later nog ergens anders wil werken. Zie jij jezelf al aankomen met je toga voor een sollicitatie in de bouwsector?’
  • Geen leder op het strand. De burgemeester van Blankenberge wil lederen teenslippers verbieden op het strand. ‘Dit is geen strand- maar schoolkledij’ zegt burgemeester Pieters, ‘en schoolkledij hoort niet thuis op een strand!’
  • Autorijden verboden. De minister van Mobiliteit wil het autorijden voortaan verbieden omdat het te gevaarlijk is. ‘Van rijden komt te snel rijden  en daar komen ongevallen van. Daarom heb ik beslist om het autorijden te verbieden. Er komt misbruik van en we moeten ergens de grens trekken.

Klinkt absurd, niet? Maak een krantenpagina over dit soort regels of zet ze op grote affiches. Zo kan je het absurde van sommige regels in vraag stellen. De affiche dient niet om anderen te overtuigen maar wel om het probleem duidelijk te maken. Want stel dat onze schoolregel in de krant zou komen? Wie zou het dan nog aandurven om die regel te verdedigen?
 

Een schoolregel aanpakken in 5 stappen

Vraag een workshop 'meer inspraak op school' aan

Vraag een inspraaktraject 'leerlingen betrekken bij beleid' aan