C-attest vermijden we best

Leerlingen willen minder zittenblijvers

Zittenblijven swingt de pan uit in Vlaanderen. Toetsen en ‘alles op punten zetten’ zorgen voor een hoop onzekerheid, verwachtingen zijn vaak onrealistisch en een deftig, transparant en vooral eerlijk evaluatiebeleid ontbreekt vaak op scholen. In 2012 ging VSK in gesprek met leerlingen over de zin en onzin van C-attesten of blijven zitten

Een A-attest voor iedereen!

Daar dromen alle leerlingen van. Niet realistisch, dat beseffen zij ook wel. Toch wil de Vlaamse Scholierenkoepel zoveel mogelijk zittenblijven vermijden. Leerlingen beseffen dat ze zich soms te weinig inzetten en dat het bisjaar in een aantal gevallen hun eigen schuld is. Maar blijven zitten moet nog altijd de allerlaatste optie zijn.

Scholieren willen zelf nog kunnen kiezen om te blijven zitten, als ze bijvoorbeeld een B-attest hebben. Een attest moet hoe dan ook gemotiveerd worden en moet een positieve bevestiging zijn van wat je wel kan, zelfs bij een A-attest. Lijstje van dingen die je niet kan, daar zijn leerlingen allergisch voor. 

3 alternatieven 

  1. Leerlingen vinden een herexamen tijdens de zomer veel minder erg dan een C-attest. De impact van een herexamen is dan ook minder groot dan meteen heel je jaar bissen
  2. Scholen moeten ook flexibiliteit durven tonen. Een school kan leerlingen bijvoorbeeld toch naar het volgende jaar laten gaan, maar hen verplichten om zich te laten bijwerken voor bepaalde vakken. Zo komen leerlingen niet plots in een nieuwe klas terecht en krijgen ze niet alle vakken voor de tweede keer. Het is daarbij wel belangrijk dat ze de juiste ondersteuning krijgen.
  3. Ook tijdens een testtrimester kunnen leerlingen hun achterstand proberen in te halen. Ze gaan over naar een volgend schooljaar, en krijgen de kans om voor hun buisvak goede punten te halen. Als dat niet lukt, moeten ze toch terugkeren naar het vorige jaar.

 

Lees het hele VSK-advies over zittenblijven