In 3 stappen naar een hecht team

Is het schooljaar weer begonnen of ben je al halfweg? Misschien zijn jullie nog leden aan het ronselen, misschien zijn jullie al aan het dromen van jullie eerste activiteit. Vergeet in elk geval niet om tijd te nemen voor jullie als groep. Want voor vergaderingen, activiteiten, to do’s… ga je op elkaar moeten rekenen. Hou je aan de volgende 3 stappen, en je zal zien dat je daar de rest van het jaar plezier aan beleeft.

Stap 1: Leer elkaar kennen

In een vergadering meteen je mening verkondigen terwijl je niemand aan tafel kent, dat is zeker niet makkelijk. Neem daarom de tijd om jezelf voor te stellen, bijvoorbeeld door:

  • allemaal een pagina van een vriendjesboek in te vullen (inspiratie vind je op internet) zonder je naam erop te zetten. Lees er eentje voor, de rest moet raden over wie het gaat. Zet de foto’s van de pagina’s in jullie Facebookgroep.
  • het spelletje ‘uniekertje’ te spelen. Iedereen zit in een kring, iemand staat in het midden. Hij of zij vertelt iets over zichzelf, zoals lievelingskleur, wat er tussen zijn bokes zit, hobby … Als die stelling voor jou ook waar is (jij houdt ook absoluut niet van roze), mag je blijven zitten. Al de anderen moeten van plaats verwisselen. De middelste probeert ondertussen op een stoel te zitten. Wie overblijft, vertelt iets nieuws over zichzelf.
  • Download hier een jaarkalender. Naast al jullie activiteiten, kan je er ook jullie verjaardagen op invullen. Misschien kan de jarige van die week iets lekkers meebrengen naar de vergadering?

Meer inspiratie rond kennismakingsspelletjes

Stap 2: Hou het leuk op de vergadering

Een vergadering hoeft niet altijd in een klaslokaal te zijn. Maak het leuk en vergader eens op het terras van de frituur in de buurt, of -spannend- in de leraarskamer (eerst vragen!)... . Of wat denk je van een picknick op het sportveld, aan tafels voor de ingang van de school of bij iemand thuis?

Je maakt er ook al meteen iets feestelijks van als je allemaal iets lekkers meebrengt. Iets waar je zelf niet aan kan weerstaan (zelfgemaakte chocomousse! cake van de bomma!) of met een abc-lotjetrek. Steek alle letters van het alfabet op papiertjes in een pot (zonder de ‘moeilijke’ zoals q, x en y). Iedereen trekt een papiertje en zorgt voor een snack die begint met die letter. Zelfgemaakt of gekocht, dat beslissen jullie zelf.

Bouw doorheen het jaar ook genoeg toffe momenten in voor de werkgroep zelf. Een nieuwjaarsdrink na de examens, een afscheidsfeestje in juni … Zet het al meteen op de kalender en duid verantwoordelijken aan, dan gaat het zeker door.

Stap 3: Laat jullie zien!

Nu jullie het van elkaar weten, is het ook belangrijk dat de rest van de school weet dat jullie de leerlingenraad, het MOS-team of de schoolredactie zijn. Van digitaal tot in het echt, hier zijn een aantal mogelijkheden:

  • Neem een toffe groepsfoto en hang hem op het prikbord, post hem op de Facebook-pagina, ga er mee langs in de leraarskamer …
  • Maak een mapje op jullie Facebookpagina wie is wie en plaats van iedereen een foto. Vergeet de begeleidende leerkrachten niet!
  • Zorg voor een t-shirt of trui die jullie aantrekken bij activiteiten (of wanneer je wil, het is tenslotte jouw trui).

Val op, deel iets uit: hang een spandoek op het dak van de school of zorg voor gratis ijsjes aan de schoolpoort. De leerlingen zullen wel snel weten wie daar voor gezorgd heeft.

Meer inspiratie voor bekendmakingsacties